moules marinières

Skrivet 2018-07-18 Klockan 17:37:04

Detta är ett recept från Leif Mannerström
 
4 port
 
  • 1 kg blåmusslor
  • schalottenlök
  • 2 klyftor vitlök
  • 5 cl olivolja
  • 2 dl vitt vin
  • 2 dl fiskfond, hemgjord eller utspädd köpt
  • 2 dl vispgrädde
  • salt
  • peppar
  • 1 bunt persilja, till garnering

Krutonger

  • 4 skivor vitt formbröd
  • 1 msk smör
  • 1 klyfta vitlök
Gör så här:
 
  1. Moules marinières
    Tvätta blåmusslorna noga under rinnande vatten.
  2. Knacka öppna musslor försiktigt mot diskbänken. De blåmusslor som inte sluter sig slängs.
  3. Fräs schalottenlök och vitlök i olivoljan.
  4. Tillsätt blåmusslor, häll på vin, fond och grädde.
  5. Lägg på lock och låt koka i 2-3 minuter, eller tills musslorna är färdiga och har öppnat sig. Salta och peppra.
  6. Lyft ur musslorna och låt soppan koka ner lite.
  7. Krutonger
    Tärna formbrödet och stek det knaprigt i smör, olja och vitlök. Låt rinna av på hushållspapper.
  8. Servering
    Servera musslorna i en stor skål, slå över soppa, persiljan och strö över brödkrutongerna.
 

Kycklingbullar i curryjordnötsås

Skrivet 2018-07-18 Klockan 17:24:00

4 port
 
  • 500 g kycklingfärs
  • 2 1/2 dl matlagningsgrädde
  • ½ dl ströbröd
  • 1 tsk salt
  • 2 dl salta jordnötter
  • ½ färsk röd chili
  • ½ msk curry
  • 2 msk flytande margarin/smör
  • 165 ml kokosmjölk, en liten burk
  • ½ dl mango chutney
  • 2 dl frysta sojabönor
  • ½ dl hackad färsk koriander
Gör så här:
 

Blanda ½ dl grädde och ströbröd i en bunke, låt svälla ca 5 min.

Tillsätt färsen och ½ tsk salt, arbeta ihop till en jämn smet. Rulla ca 30 bullar av färsen.

Mixa jordnötterna grovt och hacka chilin fint. Fräs chili och curry i 1 msk smör-&rapsolja i en kastrull, tillsätt kokosmjölken, resten av grädden och saltet samt mango chutney och de mixade jordnötterna. Låt koka ihop ca 3 min.

Stek kycklingbullarna i resten av smör-&rapsoljan ca 5 min. Häll över såsen, tillsätt sojabönorna och koka upp.

Servera med ris och garnera ev med hackad chili och koriander.

 
 
 

Currykyckling

Skrivet 2018-07-18 Klockan 17:19:56

3 port
 
  • ca 600 g kycklingfilé
  • ca 2 msk smöratt steka i
  • 2 tsk curry
  • ca 0.5-1 tsk salt
  • ca 1 krm svarpeppar
  • 1 st röd paprika
  • 1 pkt (140 g) bacon
  • 2 dl crème fraiche

Servera med:

  • ev. ca 1 dl salta jordnötter
  • ev. 3 portioner kokt ris
  • ev. ca 350 g kokt broccoli
Gör så här:
 
  1. Strimla kycklingen. Hetta upp en stekpanna med smör.

    Förbered det du vill servera med som tar tid t.ex. kokt bulgur eller ris.

     
  2. Lägg kycklingstrimlorna i stekpannan och strö över curry, salt och peppar.

    Stek några minuter på medelhög temperatur, rör om och fortsätt steka.

     
  3. Strimla paprika och bacon. Låt steka tillsammans med kycklingen.

     
  4. Rör sist ner crème fraiche och låt allt koka ca 5 min. Kycklingen och bacon ska vara genomstekt. Smaka av med curry och salt så att du får önskad smak.

     
  5. Strö gärna över lite salta jordnötter vid servering.

    Servera med valfria tillbehör t.ex. kokt ris och kokt broccoli.

     

     

Snabb köttfärslimpa på pizzavis

Skrivet 2018-07-18 Klockan 17:11:33

4 port
 

Färslimpa

  • 500 g blandfärs
  • ägg
  • 1 dl ströbröd
  • 1,5 dl mjölk
  • gul lök, finhackad
  • 1 klyfta vitlök
  • 1 tsk oregano
  • 2 tsk salt

Tomatsås och topping

  • gul lök, finhackade
  • 1 klyfta vitlök, finriven
  • 2 dl passerade tomater
  • 2 tsk timjan
  • 2 tsk pizzakrydda
  • svartpeppar
  • salt
  • socker
  • 50 g rökt skinka, i grova strimlor
  • 2 dl färska champinjoner, skivade
  • 2 dl mozzarella i grova bitar
Gör så här:
 
  1. Blanda samman alla ingredienser till köttfärslimpan och tryck ut köttfärs i en ugnsfast form.
  2. Fräs lök och vitlök i olivolja tills mjukt och tillsätt tomat samt kryddor, låt puttra 3 minuter och smaka av med rikligt med salt, socker och rikligt med svartpeppar.
  3. Toppa din köttfärslimpa med tomatsås och fördela skinka, champinjoner och mozzarellaost över.
  4. Baka köttfärslimpan i ugn 200 grader i ca 25 minuter.
  5. Servera med pasta eller pressad potatis och sallad.
 
 
 
 

Fiskgratäng med spenat

Skrivet 2018-07-18 Klockan 17:07:28

4 port
 
  • 500 g sejfilé
  • 500 g potatis
  • 70 g babyspenat
  • ½ gul lök
  • 1 dl riven cheddarost
  • 1 morot, ca 75 g
  • 2 msk flytande margarin/smör
  • 2 1/2 dl vispgrädde
  • 1 tsk salt
  • ½ krm peppar
  • ½ dl bladpersilja
  • ½ citron
Gör så här:
 

Sätt ugnen på 225°. Skala och koka potatisen mjuk i lättsaltat vatten. Skölj spenaten i en sil eller ett durkslag. Hall av potatisvattnet över spenaten så den "slaknar". Låt potatisen svalna något. Mosa den sedan grovt och blanda med 1 msk smör-&rapsolja och ½ dl riven ost. Skala och hacka löken fint. Skala och grovriv moroten. Fräs lök och morot i 1 msk smör-&rapsolja i en panna. Häll i grädden och koka upp. Rör ner resten av osten och hackad persilja. Smaka av med ½ tsk salt och peppar. Lägg spenaten i en smord ugnssäker form. Skär fisken i bitar och lägg på spenaten. Salta och pressa över citronsaft. Häll på såsen och fördela potatisen över fisk och sås. Tillaga i mitten av ugnen 25-30 min. 

 
 
 
 
 
 

Rostad sötpotatissallad

Skrivet 2018-07-18 Klockan 16:55:32

8 port
  • 750 g sötpotatis
  • 750 g färskpotatis
  • 1 tsk salt
  • 3 msk flytande margarin/smör
  • 3 salladslökar
  • 250 g körsbärstomater
  • 1 dl svarta oliver
  • 3 dl gräddfil
  • 1 krm svartpeppar
  • 1 tsk flingsalt
Gör så här:
 
Sätt ugnen på 225°. Skala sötpotatisen och skär den i bitar. Tvätta färskpotatisen och skär den i klyftor. Lägg potatisen på en plåt med bakplåtspapper. Salta och ringla över smör-&rapsolja. Rosta i mitten av ugnen ca 30 min. Låt kallna. Strimla salladslökarna och halvera tomaterna. Varva alla ingredienser på ett stort fat. Strö över peppar och flingsalt.
 
 

Bananpaj

Skrivet 2018-07-18 Klockan 16:51:33

Om ni som jag älskar friterad banan med glass, så kommer ni att fullkomligt älska denna pajen...
 
3-4 bananer
1 1/2 dl socker
1 1/2 dl vetemjöl
100 g smör, rumstempererat
1/2 dl ljus sirap
 
Gör så här:
 
1. Sätt ugnen på 200 grader
2. Blanda ihop de torra ingredienserna med smöret i en bunke tills det är helt blandat. Tillsätt sirapen och rör ihop.
3. Skiva bananerna i en pajform. Bred ut smeten ovanpå bananerna.
4. Grädda i ugnen i ca 20 min, tills pajen fått färg. Servera varm tillsammans med glass.
 
 

Honey and mustard - kyckling i ugn

Skrivet 2018-07-04 Klockan 20:52:36

4 port
 
  • kycklingfiléer
  •  1 msk olja
  •  0.5 tsk salt
  •  0.5 tsk peppar
  •  3 dl grädde
  •  2.5 msk senap
  •  1 msk honung
  •  vitlöksklyfta, riven
  •  0.5 gul lök
  •  0.5 tsk salt
  •  75 g riven ost
TILL SERVERING
  •  250 g broccoli
  •  1 msk olivolja eller smör
  •  flingsalt
  •  1 dl finriven parmesan
  •  potatis eller ris

Gör så här


  1. Sätt ugnen på 225°. Hetta upp olja i en stekpanna, bryn kycklingen runt om till fin färg. Salta och peppra. Koka ris eller potatis.


  2. Lägg över kycklingen i en ugnssäker form. Blanda grädde, senap, honung och vitlök med grovt riven lök och salt. Häll såsen över kycklingen och toppa med riven ost.


  3. Gratinera mitt i ugnen ca 25 min. Skär broccolin i buketter och skiva stjälken tunt.


  4. Lägg ner i kokande saltat vatten och låt koka ca 3 min. Servera med olivolja/smör, flingsalt och färskriven parmesan.

 

Kassler i ugn med persilja

Skrivet 2018-07-04 Klockan 20:49:23

4 port
 
  • 400 g kassler
  • 2 dl vispgrädde
  • 1 dl riven ost
  • ½ dl hackad färsk persilja
  • 1 krm vitpeppar
  • 65 g salladsmix

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 225°.
  2. Skiva kasslern och lägg den i en ugnssäker form. 
  3. Blanda grädde, ost, persilja och peppar. Häll såsen över kasslern och gratinera i mitten av ugnen ca 15 min.
  4. Koka pastan enligt anvisning på förpackningen. Servera kasslern med pasta och sallad.
Servera med pasta eller ris
 
 
 

Honungs- och pepparglaserad fransyska med rostade rotfrukter och morotsdipp

Skrivet 2018-07-04 Klockan 20:32:57

4 port
 
Ingredienser:
 
600 g fransyska
1.5 msk svartpeppar
1 msk anis
1 msk timjan
0.5 dl honung
1 dl soja
1 dl rapsolja
1 msk färskriven ingefära
1 msk sesamfrö
1 dl syltlök
 
Rotfrukter:
 
3 st morötter
3 st palsternackor
6 st potatisar
3 klyftor vitlök
2 små gula lökar
2 msk torkad timjan
färsk timjan
flingsalt
rapsolja
 
Röra:
 
4 st morötter
1 dl grekisk yoghurt
skal från 1 citron
1 msk färskriven ingefära
1 klyfta vitlök
 
  • Gör så här:
    1. Sätt ugnen på 150°C.
    2. Blanda honung, soja, ingefära och olja. Krossa och blanda svartpeppar, anisfrö och timjan.
    3. Pensla köttet med 1/3 av marinaden. Strö på kryddblandningen i ett jämt lager.
    4. Sätt i en stektermometer så att spetsen hamnar mitt i köttet. Stek köttet i cirka 1 ½ timme, till innertemperatur 56°C.
    5. Pensla köttet med marinaden minst 2 gånger under stektiden. Låt svalna.
    6. Skiva köttet tunt och lägg på ugnsplåt. Pensla eller häll på mer marinad. Täck köttet med folie.
    7. Röra: Koka morot mjuk. Mixa alla ingredienser i en matberedare. Smaka av med salt och peppar.
    8. Rostade rotfrukter: Sätt ugnen på 200°C.
    9. Dela rotfrukter och lök i grova bitar. Lägg alla ingredienser utom färsk timjan på en oljad ugnsplåt och rosta i cirka 15 minuter.
    10. Strö på flingsalt och färsk timjan på rotfrukterna vid servering.
    11. Värm köttet i ugnen strax innan servering. Strö på sesamfrön och hackad syltlök vid serveringen.
 

Korv och potatisgratäng

Skrivet 2018-07-04 Klockan 20:08:27

4 port
 
  • 600 g mjölig potatis
  • 2 rödlökar
  • 250 g kryddig korv
  • 2 dl riven ost
  • 1 tsk salt
  • 2 1/2 dl matlagningsgrädde

Gör så här

Sätt ugnen på 225°.

Skala och skiva potatis och lök. Skär korven i skivor. Blanda potatis, lök, korv och det mesta av osten i en ugnssäker form. Krydda med salt och häll över grädden. Strö över resten av osten.

Grädda i nedre delen av ugnen 30-40 min.

 

Korvpanna i italiensk sås

Skrivet 2018-07-04 Klockan 20:02:35

4 port
 
  • 400 g falukorv
  • 300 g pasta penne
  • 1 stor paprika
  • 1 rödlök
  • 1 msk flytande margarin
  • 4 dl Kelda pastasås tomat och creme fraiche (jag hittade inte den så jag tog  Kelda mild tomatsoppa)
  • ½ dl hackad färsk basilika
  1. Koka pastan enligt anvisning på förpackningen.
  2. Skär korven i strimlor. Kärna ur och strimla paprikan. Skala och skär löken i klyftor. Stek korven i smör-&rapsolja i en stekpanna. 
  3. Ta upp korven. Stek grönsakerna i stekpannan. Lägg tillbaka korven. Tillsätt såsen och pastan och låt allt bli varmt. Garnera med basilika.
 

Köttfärslimpa med fetaost och bacon

Skrivet 2018-07-04 Klockan 19:57:25

6 pers
 

Ingredienser

600 g köttfärs 
 1 dl ströbröd 
 2 dl mjölk 
 1 tsk salt 
 1 krm svartpeppar 
 1 krm chiliflakes 
 1 st gul lök 
 2 st ägg 
 0.5 dl chilisås 
 0.5 dl Sweetchilisås 
 150 g fetaost 
 1 paket bacon 
 
  1. Blanda ströbröd och mjölk, låt svälla i 5 min.
  2. Finhacka den gula löken.
  3. Blanda alla ingredienserna, forma till en limpa och lägg i en ungsfast form.
  4. Lägg skivor av bacon över.
  5. Ställ in ugnen på 175 ° i cirka 50-60 minuter.
  6. Servera med potatismos, gräddsås och lingonsylt eller som vi gjorde med en god pastasallad
     
 
 
 

Ostfylld kycklingfilé med gratinerade rotsaker och tzatziki

Skrivet 2018-07-04 Klockan 19:50:59

4 pers
 
INGREDIENSER:
600 g kycklingfilé
50 g lagrad hårdost
1 msk oregano
1 tsk chili flakes
2 tsk flytande margarin
salt & peppar
500 g palsternackor
500 g potatis
2 tsk olivolja
0,5 dl riven lagrad hårdost
Tzatziki:
0,5 gurka
2 dl gräddfil 10%
0,25–0,5 solovitlök
 

GÖR SÅ HÄR:
1. Sätt ugnen på 200°.
2. Skär ett snitt jäms med kycklingfilén men inte helt igenom, den ska hänga ihop i ena sidan. Riv osten och blanda med oregano och chili flakes och fördela i kycklingfiléerna. Tryck ihop dem.
3. Hetta upp margarin i en stekpanna och stek kycklingen ett par minuter runt om. Salta och peppra. Lägg över kycklingen i en ugnsform.
4. Skala och dela palsternackor och potatis i klyftor. Lägg dem i formen med kyckling och ringla över olja.Ställ in formen med kyckling och rotsaker i ugn i 20 minuter eller tills de är klara.
5. När 5 minuter återstår, ta ut formen och strö riven ost över potatis och palsternackor, ställ tillbaka in i ugnen till osten smält.
6. Gör tzatzikin: Skala gurkan, dela den på längden och skrapa ut kärnhuset med en tesked. Riv gurkan grovt på ett rivjärn och krama ur vätskan. Blanda gurkan med gräddfil och pressad vitlök. Smaka av med salt och peppar.

 
 

Indiska köttbullar

Skrivet 2018-07-04 Klockan 19:45:51

4 pers
 
  • 500 g blandfärs
  • 1 dl ströbröd
  • 1 ägg
  • 1 msk smör
  • 1 påse Tikka Masala Spice Mix
  • 1 dl vatten
  • 2 dl crème fraîche
  • 3 dl basmatiris

1. Blanda färs, ströbröd och ägg i en bunke. Låt vila 10 minuter för att svälla. Rulla köttbullarna och stek i smör på medelhög värme tills de får fin färg.

2. Tillsätt Tikka Masala Spice Mix och vatten. Rör ner Crème Fraiche. Låt puttra i 5-10 minuter under lock på låg värme. 

3. Koka basmatiris enligt instruktionerna på förpackningen. 

Servera med koriander, mangochutney och papadums.

 
 

RSS 2.0
Ladda ner en gratisdesign på www.designadinblogg.se/gratisdesign - allt om bloggdesign!
www.pokercasinobonus.se