Västebottenpaj
Detta kan vara den godaste västerbottenpaj som jag någonsin gjort, och då har jag provat en hel del recept, denna måste ni bara testa.......
10 port
Pajskal
- 2 1/2 dl vetemjöl
- 1 dl grahamsmjöl
- 1/2 tsk salt
- 150 g smör
- 2 msk kallt vatten
- 1 ägg till pensling
Fyllning
- 3 dl mjölk
- 1 dl vispgrädde
- 250 g riven Västerbottensost
- 4 ägg
- 3/4 tsk salt
- 1 krm svartpeppar
- Sätt ugnen på 200°C.
- Pajskal: Hacka ihop vetemjöl, grahamsmjöl, salt och finfördelat smör, gärna i matberedare. Tillsätt vattnet. Arbeta snabbt ihop till en deg.
- Tryck ut degen i en pajform, ca 28 cm i diameter. Se till att den går upp högt på kanten.
- Nagga degen och låt den vila i kylskåpet 30 minuter.
- Vispa upp ägget och pensla pajskalet.
- Förgrädda pajskalet 10 minuter.
- Ta ut pajen och sänk värmen till 150°C.
- Fyllning: Koka upp mjölk och grädde i en kastrull. Sänk värmen och blanda i osten, rör tills den har smält. Ta från värmen.
- Vispa ner äggen i ostblandningen. Krydda med salt och peppar.
- Häll fyllningen i pajskalet.
- Grädda pajen i mitten av ugnen ca 45 minuter.
- Servera gärna med t ex kräftstjärtar, kallrökt lax och löjrom.