Västebottenpaj

Detta kan vara den godaste västerbottenpaj som jag någonsin gjort, och då har jag provat en hel del recept, denna måste ni bara testa.......
 
10 port
 

Pajskal

  • 2 1/2 dl vetemjöl 
  • 1 dl grahamsmjöl 
  • 1/2 tsk salt 
  • 150 g smör 
  • 2 msk kallt vatten 
  • 1 ägg till pensling

Fyllning

  • 3 dl mjölk 
  • 1 dl vispgrädde 
  • 250 g riven Västerbottensost 
  • 4 ägg 
  • 3/4 tsk salt 
  • 1 krm svartpeppar
 
  1. Sätt ugnen på 200°C.
  2. Pajskal: Hacka ihop vetemjöl, grahamsmjöl, salt och finfördelat smör, gärna i matberedare. Tillsätt vattnet. Arbeta snabbt ihop till en deg.
  3. Tryck ut degen i en pajform, ca 28 cm i diameter. Se till att den går upp högt på kanten. 
  4. Nagga degen och låt den vila i kylskåpet 30 minuter. 
  5. Vispa upp ägget och pensla pajskalet.
  6. Förgrädda pajskalet 10 minuter. 
  7. Ta ut pajen och sänk värmen till 150°C.
  8. Fyllning: Koka upp mjölk och grädde i en kastrull. Sänk värmen och blanda i osten, rör tills den har smält. Ta från värmen.
  9. Vispa ner äggen i ostblandningen. Krydda med salt och peppar. 
  10. Häll fyllningen i pajskalet. 
  11. Grädda pajen i mitten av ugnen ca 45 minuter. 
  12. Servera gärna med t ex kräftstjärtar, kallrökt lax och löjrom.