Lufsa med bacon
En supergod rätt från Öland som är väl värd att prova, är absolut en ny favorit hos oss
Det här behöver du :
12 stora potatisar
5 dl gräddmjölk 50 % – 50 % ( grädde & mjölk )
3 dl vetemjöl
1 ägg
salt och peppar
500 gram rimmat fläsk / eller sidfläsk / bacon
Gör så här :
Ställ ugnen på 225 grader, Smörj och mjöla en ugnsform ( jag hade den djupa ugnsformen till ugnen ) Finriv den råa potatisen i en bunke, antingen supertunt eller med lite större rivjärn ( det är en smaksak) Vispa ihop mjölk, mjöl och ägg till en smet i en annan bunke, salta och peppra ner i smeten, men tänk på att även fläsket / baconet är ganska salt.
Blanda sedan detta med potatisen.
Öppna baconet och fördela ut både i botten & toppen på potatiskakan. Och bred ut dem över potatiskakan. In i ugnen och grädda i cirka en timme – beroende på hur tjock lufsan är.
Servera med lingon och kanske lite ovispad grädde.
(källa: Jennys matblogg, foto:privat)