Hamburgare a la Per Morberg

Hamburgare:
 
600-700 g nötfärs
salt och peppar
2 msk Worcestershiresås eller konjak
olivolja
 
Hamburgerbröd:
 
25 jäst
6 dl ljummet vatten
2 tsk salt
13 dl vetemjöl
vatten till pensling
 
Coleslaw:
 
7 dl finstrimlad vitkål
1 st riven morot
1 st finstrimlad rödlök
1 dl creme fraiche
0,5 dl majonnäs
2 msk vispgrädde
2 tsk fransk senap
1 tsk strösocker
salt och peppar
 
Brödet:
 
Lös upp jästen i vattnet, tillsätt salt och mjöl. Arbeta i maskin 2-3 min. Låt jäsa 2 timmar. Knåda inte degen utan forma direkt till lagom bullar, jäs 10-15 min. Pensla med vatten. Grädda 5 min i 250 grader, sänk till 150 grader (öppna ugnsluckan för att snabbt få ner värmen) och grädda ytterligare 15 min. Låt svalna på galler utan bakduk.
 
Coleslaw:
 
Blanda alla ingredienser, rör om väl och låt stå kallt en stund.
 
 
Hamburgare:
 
Blanda färsen med salt och peppar, blanda i worcestershiresåsen och arbeta ihop till en smidig färs. Forma till hamburgare, pressa hårt. Gnid in med olja innan du lägger dem på grillen.
 
Gör gärna din egen hamburgerdressing också, blir väldigt gott....
 
3 dl gräddfil
2 msk chilisås
2 msk majonnäs
1 msk sötstark senap
3 msk bostongurka 
1 krm salt
1/2 krm vitpeppar
 
Rör i hop och ställ kallt
 
 
 
(Foto: privat)