Wallenbergare med potatispuré

4 port
 
500 g finmalen kalvfärs
4 äggulor
2-3 dl vispgrädde
1 krm epiche riche
salt och nymalen peppar
1 dl ströbröd
smör till stekning
 
Potatispuré
 
800 g mjölig potatis
2 dl mjölk
2 msk smör
salt och nymalen peppar
 
Lägg den finmalda färsen i  en bunke. Rör ner äggulorna, en i taget. Blanda ner grädden lite i sänder. Smaka av med epiche riche, salt och peppar. Låt färsen stå i kylskåp och bli riktigt kall.
Forma färsen till medelstora biffar (ca 1 ½ c tjocka). Vänd dem i ströbröd. Bryn biffarna i smör och låt dem sedan eftersteka på medelvärme, 2-3 min på varje sida. Lägg upp dem på ett varmt fat.
Servera med potatispuré, smörslungade ärter och morötter, smält smör och rårörda lingon, vi gjorde en sås till.
 
Potatispuré; Skala potatisen och skär den i bitar. Koka den mjuk i lättsaltat vatten. Häll av vattnet och ånga av potatisen. Hetta upp mjölken.
Pressa potatisen i en potatispress. Rör ner smöret. Vispa ner mjölken, lite i taget tills purén får lagom konsistens. Smaka av med salt och peppar.
 
 
(källa: Morberg lagar husmanskost, foto: privat)