Het buffélax

10 buffépotioner
 
ca 1½ kg färsk laxfilé (gärna mittbit)
2 msk olja
salt
BBQ grillspices chili
citronpeppar
hackad torkas vitlök
2-3 msk hot sweet chilisås
 
1. Se till att alla ben är bortplockade ur laxen (skinnet kan vara kvar). Lägg laxsidan på en bakpappersklädd plåt.
 
2. Salta laxen. Strö över ett tunt, jämnt lager av vardera BBQ grillspices chili, citronpeppar och vitlök. Låt gärna stå en stund i rumstemp och torrmarinera med kryddorna.
 
3. Ugnstek i 200* c 20 min eller tills laxbiten blir ogenomskinlig. Gör ett snitt för att kolla innertemp ca 58* (satigast blir den om temperaturen inte överstiger 60*)
 
4. Vid servering: Pensla med hot sweet chilisås. Servera lätt ljummen eller rumstempererad.
 
Kall sås till lax:
 
500 g tjock yoghurt
1-2 dl mjölk
½ dl hot sweet chilsås
3/4 dl mango chutney
1 stor knippe hackad dill
salt, peppar
 
Blanda alla ingredienserna till såsen, smaka av med salt och peppar.
 
 
 
(Källa: Allas bästa festmat nr 1/2013, foto:privat)