Kokt grilljerad julskinka

 
ca 2-3 kg julskinka med fettrand och svål
1 morot
1 gul lök
3 lagerblad
10 kryddpepparkorn
 
Grilljering:
 
2 msk dijonsenap (gärna med honung)
2 msk västervikssenap
2 äggulor
2 tsk majsstärkelse
malen svartpeppar
2 dl ströbröd
 
Garnering:
 
hela nejlikor
 
Gör så här:
 
Lägg skinkan i en rymlig kastrull och fyll på med vatten så det täcker. Koka hastigt upp, häll bort vattnet och skölj skinkan. Lägg tillbaka skinkan i kastrullen och fyll på med nytt vatten. Låt koka upp och skumma väl.
 
Skiva moroten och löken och lägg i grytan tillsammans med lagerblad och kryddpepparkorn. Stick en stektermometer i det tjockaste stället på skinkan. Låt skinkan koka sakta under lock tills temperaturen visar 68*, ca 1 timme per kilo skinka.
 
Ställ skinkan att svalna i sitt spad på kall plats till nästa dag.
 
Sätt ugnen på 175*, dra svålen av skinkan.
 
Blanda senap, ägg, majsstärkelse och svartpeppar. Pensla skinkan med blandningen. Häll ströbrödet över skinkan och ställ in i ugnen tills den får fin färg, 15-20 min. Provsmaka gärna den varma skinkan.
 
Låt skinkan svalna i kylen över natten. Stick gärna ner hela nejlikor i skinkan vid servering. Skär den i tunna skivor och servera med senap och grönkål.