Italienska köttbullar med pasta

Antal portioner: 4
 
Ingredienser

Hemgjord pasta

450g durumvete
200g vetemjöl
3st ägg
1tsk salt
1msk olivolja

Köttbullar

500g kalv- eller nötkött
1.25dl ströbröd
0.5dl vatten
0.5dl matlagnings- eller vispgrädde
1st ägg
1st vitlöksklyfta
1tsk salt
1tsk svartpeppar
1.5msk färsk timjan
1.5msk färsk persilja
2msk parmesanost (som blir över från förrätten)
1msk smör
1msk rapsolja
250g äkta italiensk mozzarella

Sås

1st gul lök
1st vitlöksklyfta
1paket krossade tomater, naturell eller med örtsmak
2msk tomatpuré
0.5st köttbuljongtärning
1msk rapsolja
1tsk oregano
1 tsk salvia

0,5 tsk  svartpeppar

Gör så här

1. Pasta:
Blanda mjölsorterna direkt på en rengjord bänk och gör en grop i mitten.

2. Knäck äggen i gropen och tillsätt olja, salt och peppar.

3. Rör inifrån och ut med mer och mer mjöl.

4. Arbeta med fingertopparna och knåda degen i cirka 10 min, till en fast och stum deg (inte klibbig).

5. Låt degen stå kallt i minst 1 timme. Arbeta ut pastan enligt önskemål och koka i mycket vatten med mycket salt i max 5 minuter. Ingen olivolja i kokvattnet, däremot på pastan efteråt.

6. Köttbullar
Blanda ströbröd med vatten, grädde och ägg, låt stå i 5 minuter.

7. Tillsätt köttet, vitlök, kryddor och finstrimlad parmesanost. Smaka av köttet och forma till stora köttbullar, ca 8 stycken.

8. Lägg smöret och oljan i en stekpanna och stek köttbullarna på hög värme på båda sidor så ytorna får färg, sänk sedan värmen så att de inte blir för bruna.

9. Låt puttra i 10 minuter och gör under tiden såsen.

10. Hacka en gul lök och blanda med en pressad vitlöksklyfta.

11. Tillsätt krossade tomater, olja och kryddorna. Smula ner köttbuljongen och blanda väl.

12. Tillsätt krossade tomater, olja och kryddorna. Smula ner köttbuljongen och blanda väl.

13. Sätt ugnen på 150 grader. Lägg över köttbullarna med såsen i en ugnssäker form och lägg 5 mm tunna skivor av mozzarellan på varje köttbulle.

14. Grädda i mitten av ugnen tills mozzarellan börjar smälta, cirka 5 minuter.

Jag fuskade och gjorde inte egen pasta utan köpte färsk pasta och det gick jättebra.