Parmafylld kycklingfilé med rödvinssås med brynt smörslungad potatis

4 port
 
800 g kycklingfilé
2 msk smör
1 tsk salt
2 krm peppar
100 g parma eller serrano skinka
1 knippe färsk basilika
1 ask små tomater
 
Rödvinssås
 
2 scharlottenlökar
1 vitlöksklyfta
1 tsk strösocker
1 msk olja
3 dl rödvin
1 dl vatten
4 msk kalvfond
2 tsk maizena majsstärkelse
2 krm salt
1 krm peppar
 
Gör så här:
 
1. Rödvinssås: Skala och hacka lök och vitlök. Fräs den med sockret och oljan i en kastrull. Sockret ska smälta. Tillsätt rödvin, vatten och kalvfond. Låt sjuda 10 min. Sila av löken. Koka upp såsen och rör ner maizenan utrört i lite kallt vatten. Koka upp och smaka av med salt och peppar. Såsen kan förberedas och värmas.
 
2. Bryn filéerna i smör till fin färg. Salta och peppra. Ta upp dem på skärbräda. Skär ett djupt jack i filéerna. Lägg skinka och basilikablad i skårorna. Fäst med tandpetare.
 
3. Lägg kycklingen och tomaterna på ett ugnsäkert fat och stek filéerna tills innertemperaturen är 70*, ca 15 min. Tomaterna ska steka lika länge.
 
4. Ta bort tandpetarna och dela filéerna. Servera med brytn smörslungad potatis, rödvinssås och tomater.
 
Brynt Smörslungad Potatis
 
4 port
 
700 g delikatesspotatis
50 g smör
1 dl hackad persilja
 
Gör så här:
 
1. Skala potatisen och koka den knappt mjuk i saltat vatten, ca 15 min. Häll av vätskan och låt den ånga av. Hit kan den förberedas.
 
2. Bryn smöret på medelvärme tills det doftar och är ljusbrunt. Lägg ner potatisarna att "dansa" i smöret. Strö över persiljan.