Kalvstek med hasselbackspotatis

Ingredienser

Kalvstek
800 g kalvstek
2 st morötter
2 st gula lökar
1 del purjolök
3-4 st lagerblad
Peppar
Salt
Smör till stekning
0.5 dl tomatpuré
3-4 st ansjovisfiléer
3 msk svartvinbärsgelé
5 dl vispgrädde eller matlagningsgrädde

Ev vaxbönor till servering


Hasselbackspotatis
1 kg potatis
Smör
Salt, efter smak
Peppar, efter smak
Ströbröd

Gör så här

1. Kalvstek
Bind köttet och lägg i smör i en stor gryta.

2. Gnid in köttet med salt och peppar.

3. Bryn köttet runt om.

4. Hacka grönsakerna i bitar.

5. Bryn vid sidan om ifall de inte får plats i grytan, häll dem över köttet.

6. Häll i tomatpurén och lägg i lagerblad.

7. Fyll på med vatten så att det täcker, sätt på locket.

8. Låt puttra sakta i 30 minuter.

9. Lägg i ansjovisen och fortsätt att puttra tills steken släpper från stekgaffeln.

10. Ta upp steken och sila ifrån fonden.

11. Koka ihop den ytterligare, reducera ned den.

12. Häll i grädden.

13. Smaka av med gelén, salt och peppar.

14. Servera med bland annat vaxbönor, tag bort ändarna innan kokning. Kokas al dente.

15. Hasselbackspotatis
Skala och skåra potatisen i tunna skivor utan att skära igenom. För hjälp, lägg potatisen på en träsked då man skårar den.

16. Gnid in smör över potatisarna, salta och peppra.

17. Sätt dem i en ugnsfast form.

18. In i ugnen i 200 graders värme i ca 30 minuter (ös över det smälta smöret då och då).

19. Strö över ströbröd och låt få färg i ytterligare ca 10 minuter






(Källa: www.recept.nu kock Per Morberg, foto:privat)