Smula jästen i bunke, ljumma vattnet till 37 grader. Lös jästen i vattnet (gärna i stor hushållsmaskin) och blanda i omkring 6 dl av mjölet samt allt saltet. Arbeta till smidig deg. Jäs övertäckt i bunken 45 minuter.
Rör fett och socker smidigt. Knäck 6 ägg. Arbeta ner smörblandning och ägg i den jästa degen. Ta undan 1–2 dl av det uppmätta mjölet och arbeta ner resten i degen. Låt maskinen jobba 4–5 minuter och stjälp sen upp på mjölad bänk. Knåda degen blank med bestämda tag och tryck från handlovarna.
1. Kavla hela degen till rektangel direkt på bakplåtspapper (håll fast en lång bit papper runt bänkkanten med magen), sådär 3 cm tjock. Skär ut rund kaka med vass kniv och 30 cm tallrik som mall.
2. Kavla resten av degen (en femtedel) centimetertunn på eget papper. Ta ut dekor med dina finaste pepparkaksformar, inte alltför detaljrika.
3. Pensla den runda degplattan med uppvispat ägg. Markera med vass kniv var på degrundeln pyntet ska fästas i kransform. Då fäster bitarna bättre och allt hamnar på rätt plats.
4. Den sista degresten trillas till tumnagelstora bollar. Stick hål här och var i brödbården med ett finger och fäst småbollarna där. Låt jäsa 30 minuter under duk. Värm (varmlufts)ugnen till 175 grader under tiden. Pensla sedan brödet med ägg och grädda i nedre delen av ugnen 20–25 minuter. Låt svalna