Julbröd

Ingredienser

40 skivor

Tillagningstid: 120 min.

  • 50 g jäst
  • 3 dl 37-gradigt vatten
  • ca 1,2 kg
  • 3/4 tsk salt
  • 225 g rumsvarmt smör
  • 3/4 dl strösocker
  • 6 ägg
  • ½–1 uppvispat ägg till pensling

Gör degen så här

  • Smula jästen i bunke, ljumma vattnet till 37 grader. Lös jästen i vattnet (gärna i stor hushållsmaskin) och blanda i omkring 6 dl av mjölet samt allt saltet. Arbeta till smidig deg. Jäs övertäckt i bunken 45 minuter.
  •  

  • Rör fett och socker smidigt. Knäck 6 ägg. Arbeta ner smörblandning och ägg i den jästa degen. Ta undan 1–2 dl av det uppmätta mjölet och arbeta ner resten i degen. Låt maskinen jobba 4–5 minuter och stjälp sen upp på mjölad bänk. Knåda degen blank med bestämda tag och tryck från handlovarna.
  •  

  • 1. Kavla hela degen till rektangel direkt på bakplåtspapper (håll fast en lång bit papper runt bänkkanten med magen), sådär 3 cm tjock. Skär ut rund kaka med vass kniv och 30 cm tallrik som mall.
  • 2. Kavla resten av degen (en femtedel) centimetertunn på eget papper. Ta ut dekor med dina finaste pepparkaksformar, inte alltför detaljrika.
  • 3. Pensla den runda degplattan med uppvispat ägg. Markera med vass kniv var på deg­­rundeln pyntet ska fästas i kransform. Då fäster bitarna bättre och allt hamnar på rätt plats.
  • 4. Den sista degresten trillas till tumnagelstora bollar. Stick hål här och var i brödbården med ett finger och fäst småbollarna där. Låt jäsa 30 minuter under duk. Värm (varmlufts)ugnen till 175 grader under tiden. Pensla sedan brödet med ägg och grädda i nedre delen av ugnen 20–25 minuter. Låt svalna
  • övertäckt. Kan frysas.


  • (Källa: Ica kuriren Härliga Jul, foto:privat)