Ostgratinerad filé med portvinssås

4 port

ca 700 g fläskfilé
smör till stekning
salt, svartpeppar

Sås:

2-3 scharlottenlökar
smör till stekning
2 msk vetemjöl
2 msk portvin
1 msk fransk senap
1 msk kalvfond eller ½ oxbuljongtärning
2 dl sky + vatten
2 dl grädde
1 tsk kinesisk soja
50 g roquefortost

Servering:

Ris och sallad

Gör så här:

1. Vik ändbiten på fläskfilén dubbel och bind upp med steksnöre. Bryn fläskfilén runtom i en stekpanna. Salta och peppra. Lägg den i en ugnsäker form och sätt in den i nedre delen av ugnen. Stick in en stektermometer där filén är som tjockast och stek tills innertemperaturen är 65*, ca 15 min. Låt filén vila något innan den skärs i 1½ cm breda skivor.

2. Sås: Finhacka löken. Fräs lökhacket i smör tills det är genomskinligt. Strö över mjölet, rör om och blanda i de övriga ingredienserna utom osten. Skyn från ugnsstekningen silas ner i såsen.

3. Lägg fläskfiléskivorna något omlott på ett ugnsäkert fat. Koka upp såsen och häll den över skivorna. Smula osten överst.

4. Sätt in fatet mitt i ugnen och gratinera tills rätten fått fin färg, ca 15 min.



(foto:privat)