Faringlaserad Äpplekaka

Ingredienser:

Kaka:
2-3 syrliga äpplen
2 ägg
2 dl socker
3 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker

Glasyr:
1 dl vispgrädde
50 g smör eller margarin
½ dl farinsocker
1 tsk vaniljsocker

Gör så här:

Sätt ugnen på 175 grader. Smörj och mjöla en rund bakform, ca 24 cm i diameter.
Riv äpplena grovt, mängden färdigrivna äpplen ska bli ca 3 dl.
Vispa ägg och socker vitt och poröst. Rör varsamt ner äppelrivet.
Sikta ner de torra ingredienserna och rör åter varsamt smeten slät.
Bre ut smeten jämnt i formen och grädda i nedre delen av ugnen i 30-35 min.
Blanda alla ingredienserna till glasyren i en kastrull, låt koka i ca 5 minuter, eller tills glasyren tjocknat något.
Stick några hål i den varma kakan och häll över den heta såsen. Låt kakan kallna och glasyren stelna innan den ska serveras.




(Källa: Allers 33/09, foto:privat)