Kalvstek

6-8 port

1 kg benfritt kalvkött, av t ex  innan- eller ytterlår
2 msk smör eller margarin
1 tsk salt
vitpeppar
3 dl vatten eller buljong

Till såsen:
4 dl steksky
1 dl grädde
2½-3 msk vetemjöl, vatten
salt, vitpeppar

Bryn matfettet i en gryta. Lägg ner köttet, skrapat men inte sköljt, och bryn det runt om. Vänd det med hjälp av t ex två träskedar. Späd med varmt vatten eller buljong och låt köttet koka under lock på svag värme. Vänd köttet ibland. Späd om så behövs med mer vätska. Steken är färdig efter ca 1½ tim. Köttet är saftigast och godast om det inte är helt genomstekt utan lite rosafärgat i mitten.
Ta upp steken  och vispa ur grytan med resterande vatten eller buljong. Sila skyn och koka upp den tillsammans med grädden. Rör ut vetemjölet i lite vatten och vispa ner det. Låt såsen koka minst 3 min och smaksätt den sedan med salt och peppar.

Servera den uppskurna steken varm eller kall med kokt potatis, sås, kokta grönsaker, gurka och lingon.





(Källa: Bonniers Kokbok, Foto: Privat)