Ansjovisrulle

ca 6 port

50 g smör
1 dl vetemjöl
5 dl mjölk, minst 3%, gärna gammaldags
2 msk ansjovisspad
3 ägg
½ tsk bakpulver

Fyllning:
2 gula lökar
2 salladslökar
1 msk smör
1 brk ansjovis
150 g riven smakrik ost, gärna prästost
1 dl créme fraiche
2 dl blandat kryddgrönt, t ex gräslök, dill och persilja

Servering:
1 dl creme fraiche ( obs fungerar INTE med lätt créme fraiche)
sallad
kryddgrönt

Ugn 200*

1. Smält smöret i en kastrull. Vispa i mjölet och tillsätt mjölken lite i taget. Vispa kraftigt och låt koka upp. Låt sjuda någon minut. Ta kastrullen från plattan och tillsätt ansjovisspad. Separera äggen. Spara vitorna och vispa ner gulorna i pannkakssmeten. Låt kallna.

2. Vispa äggvitorna till vitt skum. Tillsätt bakpulver och vispa lite till. Vänd ner i kastrullen. Smörj ett bakpapper och lägg i långpanna, ca 30x40 cm. Bred ut smeten jämnt. Grädda i nedre delen av ugnen 20-25 min. Passa på så det inte blir för mörk yta. Lägg över en upp och ner vänd långpanna och låt stå tills fyllningen är klar.

3. Fyllning: Skala och hacka all lök. Fräs den långsamt i lite smör. Ta pannan från värmen. Hacka ansjovisen och vänd ner den, ost och créme fraiche.

4. Täck pannkaksbotten med ett bakpapper och vänd upp den på den andra plåten. Dra försiktigt loss gräddningpapperet. Bred på fyllningen och strö över kryddgrönt. Rulla ihop mycket försiktigt fråm långsidan. Låt rullen stå i ugnen så den blir bara precis genomvarm, ca 10 min. Servera den nu eller avsvalnad senare. Så här långt kan rullen förberedas.

5. Servering: Fös över rullen till ett serveringsfat. Dekorera med grönt och gärna lite tomathalvor. Vispa créme fraiche hårt med elvisp. Spritsa små rosor och pynta med dill.



(källa: Hemmets Veckotidning nr 17 2011, foto:privat)