Hålkakor

5 st

50 g jäst för söta degar
5 dl mjölk
100 g rumsvarmt smör eller margarin
1 dl vit sirap
½ tsk salt
½ msk nystött hel kardemumma
ca 15 dl vetemjöl

1. Smula ner jästen i en degbunke och tillsätt den fingervarma mjölken. Rör om tills jästen är upplöst.

2. Klicka ner matfettet och tillsätt därefter sirapen, saltet och kardemumman.

3. Tillsätt ca 12 dl av vetemjölet och arbeta den veka degen bara så länge att den blir slät och klumpfri. Täck med med en bakduk och låt degen vila i ca 30 min.

4. Tillsätt reserande mjöl och knåda samman till en smidig och blank deg.

5. Stjälp upp degen på mjölat bakbord och knåda samman den lätt. Dela den i 5 lika stora bitar som formas till runda bollar.

6. Kavla ut bullarna till platta runda kakor, ca 25 cm i diameter. Ta ut ett hål i mitten. Denna lilla degbit kan rullas ut till en smal längd och läggas in under brödkakan.

7. Lägg kakorna på bakpappersklädd plåt och pricka dem med brödnagg. Ställ dem att jäsa 40 min. Sätt ugnen på 250*.

8. Grädda de färdigjästa bröden i mitten av ugnen i 6-7 min. Låt dem därefter kallna under bakduk.