Godmorgonbullar

Dessa bullar blev fullkomligt älskade av barnen och vad slår alldeles varma goa bullar på morgonen......

ca 15 st

25 g jäst
2 dl kall mjölk
2 dl kallt vatten
2 tsk salt
1½ tsk socker
2 ägg
75 g rumsvarmt smör eller margarin
ca 11 dl vetemjöl

Pensling:
1 ägg
vallmofrö

1. Smula ner jästen i en degbunke. Häll över mjölken och vattnet och rör om tills jästen harlöst sig.

2. Tillsätt saltet, sockret och äggen. Klicka ner det rumsvarma matfettet. Tillsätt sist vetemjölet och arbeta samman till en blank och smidig deg.

3. Stjälp upp degen på mjölat bakbord och forma till en längd som skärs upp i mindre bitar. Forma degbitarna till släta bullar.

4. Lägg bullarna i en bakpappersklädd långpanna som mäter 25x40 cm. Sätt långpannan i en stor plastpåse som fylls med luft så att plasten inte stöter mot bullarna och fastnar, eller täck  bullarna med en fuktig bakhandduk. Ställ kylskåpskallt att jäsa över natten.

5. Nästa morgon: Sätt ugnen på 250*. Ta fram bullarna och ta bort plast eller bakduk.  Låt dem bli tempererade  medan ugnen stiger i grader.

6. Pensla de färdigjästa bullarna med lätt uppsvispat ägg och strö över vallmofrö. Grädda dem i mitten av ugnen i 8-10 min.



(foto:privat)