Vallmogifflar

24 st

50 g jäst
1 dl fingervarmt vatten
200 g smör eller margarin
ca 11-12 dl vetemjöl
2 tsk salt
2 msk socker
2 dl rumsvarm mjölk

Pensling och garnering:
uppvispat ägg
vallmofrön

Ugn:200*

1. Finfördela fettet i mjölet till en gryning massa.
2. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt fingervarmt vatten och rör om så att jästen löser sig. Rör ner jästblandningen i mjölblandningen.
3. Tillsätt salt, socker och rumsvarm mjölk. Arbeta samman allt till en smidig deg. Låt den jäsa under duk ca 1 timme.
4. Stjälp upp degen på lätt mjölat bakbord och knåda den smidig på nytt. Dela degen i 4 lika stora bitar. Kavla ut dem till runda kakor. Sporra eller skär ut 6 trekanter i varje rundel.
5. Rulla samman dem, från den breda sidan in mot mitten. Lägg gifflarna på bakpappersklädd plåt med skarven nedåt. Låt dem jäsa under duk ca 20 min.
6. Pensla med uppvispat ägg och strö över vallmofrö.
7. Grädda mitt i ugnen ca 15 min eller tills gifflarna fått fin färg och känns torra.
8. Låt dem kallna på galler under bakduk. De går bra att frysa.