Saftigt müslibröd
Ingredienser:
25 g smör eller margarin
5 dl mjölk
50 g jäst
2 tsk salt
ca 10 dl rågsikt
3 dl müsli
Garnering:
müsli
Gör så här:
Smält fettet, häll i mjölken och värm fingervarmt.
Smula ner jästen i en degbunke. Tillsätt degvätskan och rör om tills jästen är upplöst.
Tillsätt saltet, det mesta av rågsikten och müslin. Arbeta degen väl i ca 5 min. Degen ska vara ganska lös. Låt degen vila i bunken under bakduk ca 40 min.
Stjälp upp degen på mjölat bakbord och dela i två lika stora bitar. Forma dessa till två släta limpor.
Lägg limporna i smorda avlånga bakformar som rymmer ca 1½ liter. Pensla bröden med vatten och strö över lite müsli.
Låt jäsa i ca 30 min. Sätt ugnen på 200*.
Snitta varsamt ett längsgående ytligt snitt i varje bröd. Grädda bröden i nedre delen av ugnen ca 30 min.
(Foto:privat)