Marinerad Grytstek

ca 8 port

1-1 1/4 kg benfritt älg eller nötkött t ex bog, ytterlår, fransyska.

Marinad:
3/4 l drickfärdig äppeljuice
1 dl ljus vinäger
½ dl olja
2-3 lagerblad
1 tsl svartpeppar
3-5 kryddnejlikor
1-2 gula lökar

Stekning:
ca 2 msk margarin eller smör
2 tsk salt
3-4 dl silad marinad
½-3/4 kg små gula lökar
5-6 morötter (ca 500 g)
ca 200 g passerade tomater

Sås:
8 dl sky + vatten
4 msk vetemjöl
1 dl grädde

Gör så här:
Smula lagerbladen, krossa pepparn, skala och skiva löken. Blanda allt till marinaden.
Lägg köttet i en bunke, häll på marinaden, som ska täcka köttet, och lägg på en tallrik med tyngd. (Obs djupfryst kött kan marineras UTAN att tinas).
Låt stå i rumstemperatur 1 dygn (otinat kött 2 dygn), därefter i kylskåp 2-5 dygn. Vänd på köttet några gånger.
Tag upp köttet ur marinaden, torka av med hushållspapper. Bind ev upp köttbiten med steksnöre eller krympt bomullsgarn. Häll marinaden i en kastrull, låt den koka 4-5 min och sila den.
Bryn steken runt om i fettet så att den får fin färg. Om den bryns i stekpanna ska den sedan läggas över i en större gryta. Salta steken och späd vid sidan med den silade marinaden. Efterstek under lock på svag värme 1-1½ timme, den längre tiden för ytterlår. Ös steken då och då med skyn.
Skala lökarna. Om de läggs i kokhett vatten en stund blir de lättare att skala. Skala morötterna och skär dem i bitar. Lägg lök och morötter i grytan, tillsätt tomaterna och späd ev med lite mer marinad.
Stek ytterligare 20-25 min tills köttet är mört och grönsakerna nätt och jämnt mjuka. Håll steken varm medan såsen görs.
Sila och mät upp skyn. Vispa ut mjölet med lite av vattnet till en slät redning. Koka upp sky + ev vatten, rör ner redningen och koka 3-4 min. Tillsätt grädden och smaka av.
Skär steken i tunna jämna skivor eller skär upp den vid bordet. Servera med sås och grönsaker, kokt potatis och ev syltlök, gurka, pickles eller annan salladsinläggning.