Småfranska

Ingredienser (12 portioner)

  • 25 g jäst
  • 4 dl vatten
  • 25 g smör
  • 1 äggula
  • 1 msk honung
  • 1 tsk salt
  • 9-10 dl vetemjöl

Tillagning

  1. Smula jästen i en degbunke.
  2. Smält smöret. Därefter tillsätts vattnet. Värm vätskan till fingervarmt.
  3. Lös upp jästen med lite av vätskan. Tillsätt resten av vätskan, äggulan och honungen.
  4. Häll i nästan allt mjölet och arbeta degen kraftigt i fem minuter. Tillsätt saltet på slutet.
  5. Låt degen jäsa i minst 30 minuter.
  6. Ta upp och knåda degen på mjölat bakbord. Dela den i 18-20 delar. Forma runda bullar, som placeras på en plåt.
  7. Låt jäsa minst 30 min.
  8. Sätt ugnen på 225 grader.
  9. Pensla bullarna försiktigt med vatten.
  10. Grädda mitt i ugnen i 5 min. Sänk därefter värmen till 200 grader och grädda ytterligare 7 min. Låt svalna på galler under bakduk.



    (Källa: www.receptcentralen.se, Foto:privat)