Köttfärslimpa med variation

4 port

½ dl ströbröd
2 ½ dl vatten eller mjölk
1 msk riven gul lök eller 2 msk hackad, ev smörfräst lök
1½ tsk salt
vitpeppar
300 g malet nötkött
100 g malet fläskkött
smör eller margarin
½ pkt bacon eller 3 msk senap + ströbröd eller 3 msk tomatketchup + riven ost

Blanda ströbrödet med drygt hälften av vätskan och låt det svälla 5-10 min. Tillsätt lök, salt och vitpeppar och blanda. Tillsätt mer vätska, lite i taget och arbeta färsen smidig. Smörj ett ugnsäkert fat. Lägg färsen på detta och forma den med hjälp av en vattensköljd träsked till en ca 25 cm lång limpa. Täck färsen med baconet eller stryk på senap eller ketchup som sedan beströs med ströbröd respektive ost.



Stek köttfärsen i 175* ugnsvärme ca 1 timme. Häll 1 dl vatten i formen och rör om i botten, så att det bildas sky.




Servera med kokt potatis, kokta grönsaker, inlagd gurka


( källa: Bonniers nya kokbok, Foto:privat )