Tårta till midsommarkaffet

Sverigetårta 

1 tårta, ca 12 bitar

smör och mjöl till formen
4 ägg
1½ dl socker
1 dl vetemjöl
1 dl potatismjöl
1 tsk bakpulver

Kolasås:

2 dl vispgrädde

1 dl ljus sirap

2 msk socker

2 tsk kakao


Vaniljkräm:
2 dl vaniljkräm enl receptet på förpackningen

Fyllning och garnering:
5 dl vispgrädde
100 g vit choklad

Gör så här:
1. Sätt ugnen på 175*. Smörj och mjöla en rund bakform, ca 24 cm i diameter.
2.Vispa ägg och socker vitt och poröst. Blanda samman de torra ingredienserna och sikta ner dem i smeten. Rör varsamt smeten slät.
3. Häll smeten i bakformen och grädda kakan i nedre delen av ugnen i ca 35 min.
4. Låt den nygräddade kakan svalna en stund i formen innan den stjälps upp för att kallna under form eller bakduk.
5. Blanda samman alla ingredienserna till kolasåsen och koka i 7-8 min, eller tills den börjar tjockna. Ställ åt sidan att kallna.
6.Gör vaniljkrämen enl receptet på förpackningen.
7. Dela den kalla kakan i tre bottnar. Vispa grädden.
8. Bre ut hälften av kolasåsen på den understa bottnen. Bre ut vanlijkrämen ovanpå kolasåsen. Lägg på mellan botten.
9. Vänd ner den sparade kolasåsen i gott o väl 1/3 av den vispade grädden och bre ut kolagrädden jämt. Lägg på den översta bottnen.
10. Bre den sparade grädden jämt över och runt tårtan.
11. Hyvla den vita chokladen i tunna flagor som strös över tårtan.