Bärfylld vetelängd

1 längd

25 g jäst för söta degar
2 dl mjölk
1 ägg
2 msk socker
75 g rumsvarmt smör
ca 6 dl vetemjöl

Fyllning:
2 msk socker
1 msk vaniljsåspulver
4 dl färska jordgubbar
2 tsk malen kanel
2 tsk socker

Pensling och garnering:
ägg
1 dl färska jordgubbar
hackad pistaschmandel eller mandelspån

Gör så här:
1. Smula ner jästen i en degbunke. Tillsätt den kalla mjölken och rör tills jästen löst sig.
2. Knäck ägget i en liten skål och vispa upp lätt. Spara hälften av äggvispet till pensling. Tillsätt resten av ägget tillsammans med sockret i degvätskan. Klicka ner det rumsvarma matfettet. Blanda ner mjölet och arbeta samman till en smidig deg.
3. Häll ut degen på smort bakpapper och tryck ut till en rektangel, ca 25x30 cm, med lätt oljade händer. Strö över 2 msk socker och vaniljsåspulver.
4. Skiva jordgubbarna. Fördela dem jämnt längs med 2/3 av degen. Blanda kanel och 2 tsk socker, strö blandningen över bären. Vik samman degen i ett treslag med början från långsidan utan bär. Ställ för att jäsa ca 50 min. Sätt ugnen på 200*.
5. Pensla den färdigjästa längden med resten av det lätt uppvispade ägget. Skär stora bär i mindre bitar och stick ner dem varsamt i degen.Strö över pärlsockret och den hackade pistschmandeln eller mandespån. Grädda längden i nedre delen av ugnen i ca 15 min.