Vällagad fläskstek på danskt vis till söndagsmiddag
Barnens absoluta favoritmat
6 pers
1½ kg kotlettrad med ben och svål
flingsalt och peppar
Sås
sky
1 köttbuljongtärning + 3 dl vatten
2 msk vetemjöl
2 dl matlagningsgrädde
kinesisk soja
svart vinbärsgelé
Gör så här:
Skär loss ryggbenet på kotlettraden. Låt benet steka med i långpannan coh ge smak till skyn. Skär med vass kniv djupa skåror i svålen och genom fettlagret ända ner till köttet.
Sätt ugnen på 250*.
Lägg steken med svålen neråt i en ugnsäker form. Häll kokande vatten i formen så att det når upp över svålen. Sätt in fomen i ugnen och koka svålen i 20 min. Sänk ugnsvärmen till 200*.
Ta ut steken och lägg den i långpanna med svålsidan upp. Lägg ryggbenet bredvid. Gnid in steken med saltet och se till att det kommer ner i skårorna, mal över peppar. Stick in en köttermometer i köttet och stek tills den visar 75*. Höj ugnsvärmen till 250* och stek svålen knaprig. Låt steken vila 15 min innan den skärs upp.
Skumma av fettet från skyn och vispa ur pannan med kokande buljong. Häll skyn i en liten kastrull. Rör ut mjölet i grädden och vispa ner i skyn. Låt koka i ett par minuter (gärna längre) Smaka av med salt och häll i lte soya och gelé.
Servera steken med sås, potatis, rödkål och någon kokt grönsak.